Vul een zoekwoord in

Overgewicht en obesitas

Steeds meer kinderen zijn te zwaar voor hun leeftijd. Dat kan grote gevolgen hebben voor je ontwikkeling. Overgewicht kan leiden tot medische en psychische klachten. Je bent misschien bang om gepest te worden, je schaamt je voor je lichaam of je voelt je onzeker of buitengesloten. Er staat bij STERKR een team klaar om daar samen met jou wat aan te doen.

In de strijd tegen overgewicht is gezonde voeding, een actief beweegpatroon en zelfvertrouwen belangrijk. Daarom gaan een diëtiste, een kinderfysiotherapeut en een psycholoog samen met jou en je ouders aan het werk. Je komt meer te weten over goede en slechte eetgewoonten, maar ook hoe je verantwoord beweegt en wat je kunt doen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Je ouders geven we tips en adviezen om jou zo goed mogelijk te motiveren en ondersteunen. Onze aanpak, vanuit de speerpunten van positieve gezondheid, richt zich op:

  • Beter en verantwoord bewegen
  • Gezondere leefstijl voor het hele gezin
  • Het handhaven van het huidige gewicht
  • Meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld waardoor je beter in je vel zit

Wat doet de diëtiste?

De diëtiste brengt in kaart wat de eetgewoonten en het eetgedrag zijn van jou en je gezin. Zijn er bijvoorbeeld eetgewoonten die overgewicht veroorzaken? Of heb je bepaald eetgedrag dat overgewicht kan bevorderen, zoals het overslaan van ontbijt? Ook kijken we hoe je je voelt als je eet. Doe je dat alleen als je honger hebt of ook als je je verveelt of verdrietig voelt? Als we dat hebben uitgezocht, maken we een behandelplan. Daarin staat hoe je jezelf weer gezond leert eten en drinken en hoe het hele gezin aan een gezonde leefstijl kan werken.  

Wat doet de kinderfysiotherapeute?

De fysiotherapeut kijkt naar je lichaamsbouw en hoe je beweegt. Misschien heb je sterkere spieren nodig, een betere conditie of is het goed om soepeler te kunnen bewegen. Het kan ook voorkomen dat je meer plezier moet krijgen in bewegen of meer zelfvertrouwen nodig hebt. Aan de hand van jouw eigen doelen kijkt de kinderfysiotherapeut hoe we jou het beste kunnen helpen. We zorgen ervoor dat je na afloop van het programma met plezier bij een echte vereniging kunt gaan sporten.

Wat doet de (GZ-)psycholoog?

We kunnen pas echt goed met je werken als we weten hoe je als persoon in elkaar steekt. Dat zoekt de psycholoog uit. Samen kijken we wie jij bent, waar je precies last van hebt en waar je goed in bent. Als dat bekend is, gaan we je leren omgaan met emoties en moeilijke situaties. Je krijgt meer zelfvertrouwen en praktische hulp bij het aanpakken van moeilijke situaties.  

Vergoedingen

De kinderfysiotherapie wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. De diëtiste wordt vergoed vanuit de zorgverzekering. De psychologische hulp wordt vergoed vanuit de gemeente, mits er een verwijsbrief is.