Vul een zoekwoord in

Opvoedingsproblemen

Kinderen opvoeden is niet gemakkelijk. In elke levensfase van een kind kunnen problemen ontstaan. Soms gaat dat geleidelijk, maar soms ook heel acuut. Hoe ga je daar als ouder mee om? STERKR is er om te helpen als jij of je kind het even niet meer weet.

Er bestaat geen boekje met opvoedregels die precies voorschrijven hoe je bepaalde dingen moet aanpakken. Dat kan ook helemaal niet. Elk kind is anders, en wat bij het ene kind werkt, werkt bij het andere kind helemaal niet. Ook ouders zijn heel verschillend. Wat de ene ouder handig vindt, hoeft niet per se bij de ander te passen.

Meestal zijn het de ouders die een opvoedingsprobleem ervaren. Corrigeren, grenzen stellen, regels aangeven: als het niet meer lukt om je kind te sturen in zijn gedrag of handelingen, kun je het gevoel hebben de controle te verliezen. Los daarvan is het niet leuk om altijd maar boos te zijn. Of het gevoel te hebben dat je geen leuke vader of moeder bent. Problemen die langer aanhouden, kunnen een behoorlijke belasting vormen voor het kind en het gezin.

De meeste ouders en kinderen vinden vanzelf hun weg. Maar als je vastloopt in de opvoeding, worstelt met vragen over gedrag of levensfase, kun je terecht bij STERKR. Wij helpen jullie dan weer op weg. Ook bij specifieke opvoedkwesties, zoals slaap- en zindelijkheidsproblemen.

Slecht slapen

Komt jouw kind ’s avonds lastig in slaap? Wordt het vaak wakker gedurende de nacht of is het ’s ochtend heel vroeg wakker? Merk je dat je kind overdag moe, prikkelbaar of slaperig is? En speelt dit al meerdere weken? Dan is er mogelijk sprake van een slaapprobleem. Dit komt veel voor bij kinderen en jongeren. Ze kunnen daardoor allerlei klachten krijgen: somberheid, lusteloosheid of concentratieproblemen bijvoorbeeld. Slecht slapen put je kind uit, zowel lichamelijk als emotioneel. Slaapmedicijnen zorgen ervoor dat het beter slaapt, maar pakken het probleem zelf niet aan. Bij STERKR gaan we onderzoeken waar de klachten vandaan komen. Als we dat weten, kunnen we een passende behandeling starten.

Zindelijkheidsproblemen

In bed plassen of in je broek poepen is iets voor kleine kinderen. Toch? Niet altijd. Er zijn ook oudere kinderen met zindelijkheidsproblemen. Zij kunnen zich daar heel vervelend over voelen. Zeker als het op school gebeurt, of bij vrienden. Soms is er een lichamelijke oorzaak, maar vaak ook niet. Het kan zijn dat het kind de aandrang niet goed voelt. Maar ook angst of stress kunnen ervoor zorgen dat het niet op tijd bij het toilet is. Bij STERKR kunnen kinderen en jongeren speciale therapie volgen en de zindelijkheidsproblemen aanpakken.

Opvoedtips? 

We hebben op deze site opvoedtips opgenomen die je wellicht al meer op weg helpen. Liever meer informatie? Bel, mail of chat met ons.