Vul een zoekwoord in

Mijn kind wordt gepest

De gevolgen van pesten zijn ernstig. Als kinderen herhaaldelijk en op verschillende manieren worden gepest, kunnen ze sociale en emotionele problemen krijgen. Het is daarom belangrijk om het probleem op tijd en goed aan te pakken. Ook als je kind digitaal wordt gepest. Pesten komt vooral voor bij kinderen tussen de 10 en 14 jaar.

Wie wordt gepest?

Er is veel kennis over welke kinderen meer risico lopen om gepest te worden. Misschien herken je je kind erin, of juist niet. Ieder kind en iedere situatie is weer anders.

De meeste kinderen die gepest worden hebben een negatief zelfbeeld. Ze zijn vaak angstiger, onzekerder, gevoeliger en stiller. Hierdoor trekken ze zich terug of reageren ze soms wat aanvallend op anderen. Ze kunnen vaak minder makkelijk met andere kinderen omgaan en zijn minder weerbaar. Daarom worden ze makkelijker slachtoffer van pesters. Pesters zijn vaak minder goed in het inleven in een ander. Of ze hebben zelf problemen waardoor ze iemand zoeken om zich op af te reageren. Meelopers kunnen dit pestgedrag versterken.

Hoe merk je dat je kind gepest wordt?

Kinderen schamen zich vaak voor het pesten. Daarom vinden ze het moeilijk om er thuis en op school over te praten. Je kind zal het jou dus meestal niet zelf vertellen. Toch zijn er signalen waaraan je kunt merken dat er iets mis is.

Je kind:

 • wil opeens niet meer naar school;
 • wil je vragen over school niet beantwoorden;
 • heeft minder zelfvertrouwen dan eerst;
 • lijkt afwezig, teruggetrokken of tobberig en gedraagt zich anders;
 • slaapt slecht of wordt ’s nachts vaak angstig wakker, bijvoorbeeld door vervelende dromen;
 • kan ook weer gaan bedplassen;
 • klaagt over buikpijn of hoofdpijn terwijl het niet ziek is;
 • komt vaak thuis met kapotte kleren of spullen en kan niet goed uitleggen waardoor dat komt;
 • wil niet door een bepaalde straat of buurt lopen of fietsen.
 • heeft blauwe plekken of schrammen waarvoor geen verklaring is.

Wat kun je als ouder zelf doen?

Het pesten zal niet vanzelf stoppen, het is belangrijk om snel iets te doen. Blijf hierbij wel rustig en bedenk wat je het beste kunt doen.

 • Praat met je kind en onderneem actie om je kind te helpen.
 • Praat met iemand op de plek waar er gepest wordt. Als dit op school is bespreek het dan met de leerkracht of de vaste coördinator van het pestbeleid op school (dit kan de bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon zijn). De school of bijvoorbeeld sportvereniging is ook verantwoordelijk voor het pestprobleem en kan de pester aanspreken. Bij cyberpesten kan je contact opnemen met bijvoorbeeld de beheerder van de website.

Meer zelfvertrouwen

Geef je kinderen vaak complimenten. Dan krijgt je kind misschien wat meer het gevoel dat het de moeite waard is. Een kind met wat meer zelfvertrouwen staat wat steviger in de schoenen. Hierdoor kan het voor de pester minder aantrekkelijk worden om te gaan pesten.

Meer informatie over pesten

Je kunt meer informatie over pesten vinden op Stoppestennu.nl en Oudersonderwijs.nl. Voor kinderen is er de website Pestweb.nl.

 Deze informatie is afkomstig van de Stichting Opvoeden.nl. Deze stichting zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.