Vul een zoekwoord in

Alles over basisschoolkind

Seksuele ontwikkeling 6-9 jaar

Vanaf zes jaar worden kinderen steeds nieuwsgieriger naar hun eigen geslachtsdeel en ook naar dat van anderen. Verliefde gevoelens, maar ook schaamte en onzekerheid kunnen een rol gaan spelen. Wat kun je doen om de seksuele ontwikkeling in goede banen te leiden?

Genderidentiteit en transgender

Rond het derde jaar leren kinderen hun geslacht en ontwikkelen een genderidentiteit. Wat is genderexpressie en hoe ga je er mee om als je kind zegt transgender te zijn?

Apneu

Apneu is ademstilstand tijdens de slaap. Overleg met je huisarts als je denkt dat je kind het heeft. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van apneu?

Homo-ouders

Kinderen van homoseksuele ouders ontwikkelen zich niet anders dan andere kinderen, maar de gezinssituatie is wel anders. Hoe praat je daarover met je kind?

Verschillen in mediaopvoeding

Ouders doen niet bewust aan mediaopvoeding, maar wat ze doen heeft invloed op het opgroeien van kinderen. Waar moet je opletten als je bewust wilt worden van je mediaopvoeding?

Verbranding

Als je kind een brandwond heeft, houd de brandwond dan altijd minstens 10 minuten onder lauw zacht stromend water. Wat kun je nog meer doen bij brandwonden?

Bang

Bij iedere leeftijd horen andere angsten en ieder kind is wel eens bang. Welke angsten horen bij welke leeftijd en wat kun je doen als je je er zorgen over maakt?

Online reclame

Op social media en Youtube krijgt je kind te maken met online reclame. Sommige kinderen zijn daar erg gevoelig voor. Hoe leer je je kind omgaan met online reclame?

Snus en nicotinezakjes

Snus is de naam voor nicotinezakjes waar óók tabak in zit, maar wordt vaak voor álle nicotinezakjes gebruikt. Door jongeren en kinderen worden vooral nicotinezakjes gebruikt, zonder tabak. Wie snus gebruikt, krijgt nicotine binnen zonder te roken. Maar ook snus is verslavend en ongezond. En steeds meer jongeren en zelfs kinderen gebruiken het. Snus is verboden.

Vergiftiging

Bel altijd 112 als je kind een vergiftiging heeft opgelopen. Wat kun je zelf nog meer doen om de schade te beperken?

ADHD

ADHD kenmerkt zich door concentratieproblemen, impulsief en onrustig gedrag. Heeft je kind ADHD of heeft zijn gedrag een andere oorzaak?

Ideeën met en voor brussen

Er is veel informatie voor brussen beschikbaar, zoals ideeën voor uitjes, extra ondersteuning en informatie van lotgenoten. Waar kun je dit allemaal vinden?

Huiselijk geweld

Kinderen lijden erg onder geweld tussen hun ouders en een veilig thuis is belangrijk. Hoe zorg je dat kinderen geen last hebben van jullie ruzies?

Concentratieproblemen

Kinderen leren naarmate ze ouder worden zich langer te concentreren, maar temperament speelt ook een rol. Hoe help je je kind met concentratieproblemen?

Verlegenheid

Als je kind verlegen is en daar zelf last van heeft, kun je je kind helpen. Hoe kun je dat het beste doen?

Veilig in huis

Je kind ontdekt dingen door overal aan te zitten, maar dat kan ook in huis tot ongelukken leiden. Hoe zorg je er voor dat je kind veilig in huis op ontdekkingstocht kan?

Duimen

Duimen heeft nadelige gevolgen voor je kind. Hoe kun je het afleren van duimen stimuleren?

De scheiding

Als je gaat scheiden heeft dat een grote invloed op je kind. Hoe kun je je kind steunen en beschermen?

meer laden...