Vul een zoekwoord in

Opvoeden is een uitdaging

Aandacht en liefde geven is belangrijk in de opvoeding van je kind. Maar opvoeden is ook strijd leveren en soms het gevecht aangaan. Als je kind psychische problemen heeft, is het vaak uitdagend - en inspirerend! - om op de juiste manier in te spelen op wat jouw kind nodig heeft. We geven je graag praktische tips en hulp.

Kinderwens

Als je een gezin wil stichten, is het belangrijk dat jij en je partner er klaar voor zijn. En dat je weet waar je terecht kunt als je vragen hebt. Soms kan zwanger worden lastig blijken. Of is je kinderwens afhankelijk van anderen, bijvoorbeeld omdat je zelf geen kinderen kunt krijgen.

Zwanger

Zwanger zijn is een bijzondere, maar ook intensieve periode in je leven. Het brengt vaak veel vragen met zich mee. Bijvoorbeeld over gezonde voeding, welke veranderingen je lijf ondergaat en hoe je baby zich ontwikkelt. Hoe bereid je je eigenlijk goed voor op de bevalling?

Baby

De geboorte van je kind is een prachtig moment. Natuurlijk begint het ‘echte’ werk daarna pas. Ineens heb je de verantwoordelijkheid over een ander mens. En als kersverse ouder wil je het liefst alles perfect doen.

Peuter

Peuters zijn soms aandoenlijk, soms stierlijk vervelend. Aan de ene kant zijn ze nog compleet afhankelijk, maar aan de andere kant hebben ze een steeds sterkere eigen wil. Dat kan behoorlijk uitputtend zijn.

Basisschoolkind

Tijdens de basisschoolperiode wordt je kind klaargestoomd voor het ‘echte’ leven. Het leert omgaan met andere kinderen en ontwikkelt vaardigheden die de rest van het leven nodig zijn. Soms komen er ook problemen aan het licht. Of loop je zelf tegen dilemma’s aan.

Puber

Een nieuwe school, nieuwe vrienden, allerlei verplichtingen. In het leven van de puber verandert er van alles. Ook het lichaam en de hersenen ontwikkelen zich. Daardoor kunnen pubers opstandig zijn naar hun omgeving en onzeker zijn over zichzelf. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Jongvolwassene

Op weg naar volwassenheid verandert er heel veel in het leven van je kind. Het leert vooral om een zelfstandig mens te worden. Dat betekent: keuzes maken. Bijvoorbeeld als je kind gaat studeren, een baan krijgt of zelf kinderen krijgt.

Ouderschap

Ouderschap gaat om meer dan alleen je kind opvoeden. Er komt veel op je af. De relatie met je partner verandert en met familie en vrienden ga je anders om. Ook in je werk moet je soms keuzes maken. Dat kan gevolgen hebben voor je carrière of problemen veroorzaken in je financiële situatie.