Vul een zoekwoord in

De week van de vaktherapie

STERKR kent een divers aanbod van behandeling; onder andere vaktherapie (beeldende therapie, dramatherapie, speltherapie en psychomotorische therapie). In het kader van de week van de vaktherapie hebben wij aan een aantal van onze vaktherapeuten onderstaande vragen gesteld.

Welke visie wil jij als professional graag uitdragen?

Janine Mickers (beeldend therapeut): creativiteit betekent het vermogen om iets nieuws te scheppen, ontwikkeling, nieuwe verbanden leggen, bedenken, kansen maken, oplossingen zoeken, perspectief zien, groeien…

Evie Smits (dramatherapeut): Dat ik het als professional ook soms niet weet, dat ik ook wel eens twijfels en onzekerheid voel. Juist door dit soms ook te laten zien, hoop ik veiligheid en verbinding te creëren. Ook daar hoort natuurlijk creativiteit, een beetje zelfspot en humor bij! Ik wil naast de client staan, samen aan de slag, samen doen!

Yentl Gerrits (dramatherapeut i.o.): Ik hoop in eerste instantie dat dramatherapie en überhaupt vaktherapie meer (h)erkenning krijgt. Dat meer mensen zien hoe de inzet hier van grootte waarde kan zijn binnen een behandeling. Zelf als (toekomstig) professional wil ik uitdragen dat ik ook maar een mens ben, die soms fouten kan maken. We proberen vooral aan te voelen wat de cliënt op dat moment nodig heeft, juist door samen te zoeken naar mogelijkheden binnen de behandeling en hier een combinatie van praten en doen te maken kunnen we samen zoeken naar iets was past. Ook wanneer er iets ‘fout’ is gegaan kunnen we dat samen onderzoeken en weten we wat wel of niet goed past bij een cliënt.

Wat inspireert jou om ’s ochtends aan de slag te gaan?

Janine Mickers (beeldend therapeut): Ik verheug me elke morgen weer op de creatieve processen die ik bij de kinderen en jongeren kan losmaken, hun verwondering over wat ze gemaakt hebben en de gesprekken die dan komen over zichzelf en hun problemen.

Evie Smits (dramatherapeut): Het idee dat ik die dag sámen met de jongere ga doen en ervaren! Juist wat de client soms extra spannend vindt; DOEN, zorgt voor de mooiste inzichten en veranderingen.

Yentl Gerrits (dramatherapeut i.o.): Het feit dat elke dag weer een leerzame dag is, omdat iedere dag ook weer anders is. De gemoedstoestand van een client en die van jezelf kan elke dag anders zijn. Dat maakt het soms ook wel spannend om te weten of je het goed doet, maar tegelijkertijd ook heel leuk en leerzaam. Ook al bereid je iets voor, kan de sessie toch ineens heel anders gaan lopen. Dat vind ik juist zo leuk. Als dramatherapeut in opleiding inspireert de inzet van dramatherapie mij enorm. Om te zien hoe iemand door te doen en te spelen echt tot verandering komt. Dit te mogen uitoefenen binnen STERKR, een leerzame en leuke werkplek met fijne collega’s daar ben ik erg dankbaar voor.

Wat is een situatie waarin jij denkt: ‘Yes!’?

Janine Mickers (beeldend therapeut): Als een kind/jongere thuis een tekening in zijn/haar schriftje heeft gemaakt over iets waar ze thuis mee worstelde, over een onderwerp waar ze boos of verdrietig over is en dit dan bespreekbaar maakt zodat er een mooie inbreng vanuit de cliënt zelf is. Ik bied hierbij dan een werkvorm aan of het kind kiest zelf al iets en gaan daarmee aan de slag. Dan is de betrokkenheid of de emotie-uiting het hoogst en kan het kind/jongere er daarna weer mee vooruit. Of, als een kind heerlijk zijn perfectionisme achterwege kan laten en met de handen werkt met vingerverf, scheerschuim en behangselplak!

Evie Smits (dramatherapeut): Wanneer een client door te DOEN, ervaart wat hij nodig heeft. Het meest gehoorde antwoord in de therapiekamer is; ‘’weet ik niet’’. Maar vaak door te gaan doen, spelen, proberen, stoeien, komt de jongere er toch echt zelf achter! Op dat moment denk ik; “’YES! Ik had al vertrouwen in dat je het kunt, nu komt je eigen vertrouwen ook!’’

Yentl Gerrits (dramatherapeut i.o.): Een situatie waarbij ik veel cliënten op een dag heb, die zichtbaar baat hebben bij de therapie. Een situatie waar drama en het doen centraal staan in het opheffen van problemen van de client. Zien dat iemand groeit tijdens de sessies en dat het ‘in actie komen’ binnen dramatherapie het grootste aandeel heeft gehad. Een omgeving waarmee ik kan sparren met collega’s die mij nieuwe inzichten en invalshoeken bieden. Over het algemeen een volle dag, met veel cliënten en werkzaamheden. Waar ik ‘s avonds bij thuis kom en een voldaan gevoel ervaar.

Een vorm van vaktherapie passend voor jou, je zoon/dochter of iemand anders die je kent? Neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken waar jij of iemand die je kent tegenaan loopt en er zal samen gekeken worden waar STERKR bij kan helpen. Bel naar 088 - 478 7832 voor meer informatie of lees er meer over op onze website.