Vul een zoekwoord in

Gedrags- en ontwikkelingsproblemen

Sommige kinderen of jongeren ontwikkelen zich anders dan leeftijdgenoten. Soms is er sprake van gedrags- of ontwikkelingsproblemen. Denk aan ADHD, autisme, tics of een leerstoornis. Een ontwikkelingsstoornis heeft effect op alle terreinen van je leven: als je thuis bent, bij vrienden, op school of in je werk.

Een ontwikkelingsstoornis is een breed begrip. Hieronder vallen eigenlijk alle stoornissen die ontstaan als je jong bent en die een negatief effect hebben op hoe jij je ontwikkelt. Zo'n stoornis kan invloed hebben op hoe je groeit, hoe je beweegt, hoe je je gedraagt en hoe je je voelt. Hoeveel last je ervan hebt, is voor iedereen anders. Daarom is de behandeling ook niet voor iedereen hetzelfde. Wel geldt: hoe eerder een ontwikkelingsstoornis vastgesteld wordt, hoe eerder we de problemen aan kunnen pakken. En zo de gevolgen in de toekomst zoveel mogelijk beperken.

ADHD

Ben je snel afgeleid? Heb je veel gedachten in je hoofd die je niet kunt ordenen? Merk je dat je vaak ‘druk’ bent en wilt bewegen? Past de uitspraak: ‘eerst doen, dan pas denken’ bij jou? En heb je hier last van? Lukt het bijvoorbeeld minder goed om te leren op school? Dan kan het zijn dat je ADHD hebt. 

STERKR kijkt samen met jou en met je ouders waar je tegenaan loopt en of dit te maken heeft met ADHD. Ook kijken we wat jou helpt om hiermee om te gaan en wat jij thuis en op school nodig hebt om je beter te concentreren. We kunnen met je meedenken, advies geven en jou leren hoe je dingen anders kunt aanpakken. Soms is het nodig dat je zelf ook leert hoe je dingen aanpakt. Iemand van STERKR kan thuis of op school meekijken naar wat jij nodig hebt van anderen om je heen.  

Autisme 

Heb je autisme, dan werkt jouw brein niet hetzelfde als bij andere mensen. Jouw hersenen gaan anders om met informatie. Daardoor ben je waarschijnlijk heel precies, en kom je eerlijk voor je mening uit. Maar misschien merk jij ook dat je van slag raakt van veranderingen of wanneer dingen anders lopen dan gepland. Ook vrienden maken en houden kan lastig voor je zijn. 

Autisme kun je niet aan de buitenkant zien en verschilt per persoon. Merk jij dat je moeite hebt met contact maken, niet goed tegen veranderingen kunt, veel bezig bent met één onderwerp en snel last hebt van prikkels, zoals harde geluiden? En heb je daar last van? Dan kan STERKR je helpen om uit te zoeken of dit te maken heeft met autisme. Maar we helpen je vooral om op een goede manier met je sterke en minder sterke kanten om te gaan en sterker in het leven te staan. Dit kan in de vorm van persoonlijke coaching en ambulante begeleiding, waarbij iemand van STERKR thuis meekijkt en meedenkt.