Alles over Jongvolwassene 18 t/m 22
Genderidentiteit en transgender
Genderidentiteit gaat over of je kind zich man, vrouw of iets anders voelt. Wat is genderexpressie en hoe ga je er mee om als je kind aangeeft transgender te zijn?
Homo-ouders
Kinderen van homoseksuele ouders ontwikkelen zich niet anders dan andere kinderen, maar de gezinssituatie is wel anders. Hoe praat je daarover met je kind?
Verbranding
Als je kind een brandwond heeft, houd de brandwond dan altijd minstens 10 minuten onder lauw zacht stromend water. Wat kun je nog meer doen bij brandwonden?
Wegblijven van school
Als je kind meerderjarig is dan heet spijbelen wegblijven van school. Wat zijn oorzaken van structureel wegblijven, wat kun je als ouder doen en wat is werkleerplicht?
Vergiftiging
Bel altijd 112 als je kind een vergiftiging heeft opgelopen. Wat kun je zelf nog meer doen om de schade te beperken?
Ideeën met en voor brussen
Er is veel informatie voor brussen beschikbaar, zoals ideeën voor uitjes, extra ondersteuning en informatie van lotgenoten. Waar kun je dit allemaal vinden?
Huiselijk geweld
Kinderen lijden erg onder geweld tussen hun ouders en een veilig thuis is belangrijk. Hoe zorg je dat kinderen geen last hebben van jullie ruzies?
Alcohol en groepsdruk
De meeste jongvolwassenen komen weleens in aanraking met alcohol. Hoe help je je kind om eigen keuzes te maken en zich te weren tegen groepsdruk?
De scheiding
Als je gaat scheiden heeft dat een grote invloed op je kind. Hoe kun je je kind steunen en beschermen?
Stress op het werk
Als de werkdruk (te) hoog ligt, kan je kind last krijgen van stress op het werk. Wat zijn vaak de oorzaken van werkstress en wat kan je kind er tegen doen?
Voedselallergie
Als het afweersysteem antistoffen aanmaakt tegen bepaalde eiwitten in eten, heet dat een voedselallergie. Welke klachten krijgt je kind daarvan en wat is intolerantie?
Samengesteld gezin
Een samengesteld gezin is een gezin met kinderen uit eerdere relaties. Hoe vorm je samen een nieuw gezin en ben je automatisch wettelijke ouder van elkaars kinderen?
Soa-onderzoek
Na onveilige seks of het vermoeden van een soa kan je kind een (gratis) soa-onderzoek laten doen. Hoe werkt dat en waar vind je kind een soa-test in de buurt?
Drugsgebruik
Jongvolwassenen experimenteren soms met drugs. Hoe praat je over drugsgebruik en wanneer moet je je zorgen maken?
Bloedarmoede
Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen, waardoor je kind zich snel moe voelt. Hoe ontstaat bloedarmoede, hoe herken je het en hoe wordt het behandeld?
Ziekte van Pfeiffer
De ziekte van Pfeiffer is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus. Hoe verspreidt het virus zich, hoe herken je het en hoe kun je de klachten verminderen?
Werken met een beperking
Werken met een beperking kan lastig zijn. Sinds de participatiewet van 2015 zijn regelingen veranderd. Wat zijn die veranderingen en waar vind je kind meer informatie?
Schoolverlaters
Je kind loopt mogelijk studievertraging op, als het moeite heeft met de lesstof of leerproblemen heeft. Wat zijn de gevolgen daarvan en wat kun je als ouder beter niet doen?
Financiële opvoeding
Zodra je kind 18 is, is het zelf financieel verantwoordelijk. Hoe help je bij de financiële opvoeding, wat moet je kind regelen en wat kun je met een DigiD?
Zelfbeschadiging stoppen
Als je kind aan zelfbeschadiging doet, wil je dat het daar mee stopt. Hoe help je je kind er mee om te gaan, waar vind je hulp en waarom moet je ook aan jezelf denken?
Seksuele opvoeding
Als ouder speel je een centrale rol in de seksuele opvoeding van je kind. Hoe kun je hier aan bijdragen?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is ongewenste seksueel getinte aandacht, bijvoorbeeld opmerkingen en aanrakingen op school. Praat hierover met je kind en vertel dat het nooit zijn schuld is als dit gebeurt.
Solliciteren
Solliciteren doe je op een vacature of door een open sollicitatie te sturen. Waar moet je kind op letten, wat is een cv en welke tips geef je voor het gesprek?
Studeren in het buitenland
Scholen hebben contact met buitenlandse onderwijsinstellingen, hierdoor kan je kind studeren in het buitenland. Kan dat alleen in Europa en krijgt het studiefinanciering?
Loden waterleidingen
Lood is gevaarlijk voor de gezondheid. Hoe weet je of in jouw huis nog loden waterleidingen zitten en waarom moet je ook oppassen met nieuwe waterleidingen?
Geen studie of werk?
Volgens de werkleerplicht moeten jongeren onder de 27 jaar werken of leren. Wanneer komt je kind in aanmerking voor een bijstandsuitkering?
Schaamluis
Schaamluis (platjes) is een vervelende maar ongevaarlijke aandoening. Hoe verspreidt het zich, welke klachten veroorzaakt het en hoe komt je kind er vanaf?
Tussendoortjes
Jongeren kunnen het best maximaal vier tussendoortjes per dag eten. Hoelang moet je kind bewegen om populaire tussendoortjes te verbranden en hoe snack je gezond?
Vegetarisch
Als je kind vegetarisch eet moet je zorgen dat het genoeg ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt. Welke producten zijn daarvoor geschikt en waar helpt vitamine C bij?
Opvallend gedrag
Kinderen kunnen problemen hebben waardoor ze extra lastig op te voeden zijn en opvallend gedrag vertonen. Waar vind je ondersteuning bij probleemgedrag van je kind?
Rijlessen en auto's
Vanaf 17 jaar mag je kind autorijlessen nemen. Hoe kies je een rijschool uit, waar bestaat het rijexamen uit, wat als je kind 4 keer zakt en waarom is een eigen auto duur?
Menstruatie
De meeste meisjes beginnen tussen hun tiende en vijftiende jaar te menstrueren. De menstruatie is meestal nog niet meteen regelmatig. Wat gebeurt er als je dochter ongesteld is?
Bijbaantje en vakantiewerk
Onder de 18 jaar gelden veel regels die bepalen hoeveel je kind mag werken en verdienen. Wat voor werk kunnen jongeren doen?
Rouwverwerking bij overlijden
Het rouwverwerkingsproces bij overlijden bestaat uit vier taken, waar jij je kind bij kan helpen. Welke taken zijn dat en wat doe je als hulp nodig hebt?
Veganistisch
Als je kind veganistisch eet, loopt het risico op een tekort aan voedingsstoffen. Op welke voedingsstoffen moet je goed letten en hoe voorkom je een tekort bij je kind?
Discrimineren
Discrimineren is het ongelijk behandelen van mensen op basis van hun kenmerken. Wat doe je als je kind discrimineert of er zelf last van heeft en kun je het voorkomen?
Zomerhitte
Het is belangrijk om bij tropisch weer te voorkomen dat je kind uitdroogt, verbrandt of oververhit raakt door het veel water te laten drinken. Wat kun je nog meer doen bij zomerhitte?
Lactose-intolerantie
Bij lactose-intolerantie maken de darmen te weinig lactase aan. Dit zorgt voor buikklachten als kramp en winderigheid. Wat moet je doen als je denkt dat je kind dit heeft?
Een studie kiezen
Aan het eind van de middelbare school gaat je kind een studie- en beroepskeuze maken. Hoe kies je een studie, hoe help je als ouder en wat gebeurt er na de aanmelding?
Het niet meer zien zitten
Jongeren die aan zelfmoord denken zien dat meestal als een laatste redmiddel. Op welke signalen moet je letten, wat kun je doen om te helpen en waar kun je heen voor hulp?
Botbreuken
Na een flinke val, bijvoorbeeld van de fiets, kan je kind een bot breken. Hoe herken je of je kind een gebroken bot heeft en wat moet je doen als dat het geval is?
Eetstoornissen
Jongeren kunnen eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia, ontwikkelen. Waar kun je eetstoornissen aan herkennen, wat kun je doen en waar vind je hulp?
Complexe scheiding
De gevolgen van een complexe scheiding zijn ernstig voor kinderen. Hoe voorkom je dat je kind last krijgt van jullie scheiding en waar vind je hulp voor jezelf en je kind?
Verdrinking
Kinderen kunnen al in een laagje van 10 centimeter verdrinken. Hoe voorkom je verdrinking en wat moet je doen als je denkt dat je aan het verdrinken is?
Seksuele oriëntatie
In de puberteit kunnen jongeren erachter komen of ze homo-, hetero- of biseksueel zijn. Hoe reageer je hier als ouder op?
Op de fiets
Jongeren gaan vaak op de fiets naar vrienden, school of werk. Hoe zorg je er voor dat de fiets van je kind veilig is en je kind zich veilig gedraagt in het verkeer?
Studiekosten
Collegegeld, studieboeken, kamerhuur, de studentenvereniging: een studerend kind heeft veel geld nodig. Welke uitgaven en inkomsten kun je verwachten?
Zelfbeschadiging
Als je kind aan zelfbeschadiging doet, heb je dat niet altijd door. Waarom doen kinderen aan zelfbeschadiging, hoe herken je het en wat kun je doen om je kind te helpen?
Natuurlijke methoden
Naast voorbehoedsmiddelen zijn er andere, onveilige manieren om zwangerschap te voorkomen. Welke manieren zijn dat en waarom zijn ze niet betrouwbaar?
Verstikking
Als je kind niet kan ademen of hoesten, is er waarschijnlijk sprake van verstikking. Wat moet je doen als je kind stikt en hoe zorg je dat je kunt reanimeren?
Verliefdheid en seks
Verliefdheid speelt een grote rol in het leven van jongeren, seks kan daar ook bij horen. Welke onderwerpen zijn belangrijk om te bespreken met je kind?
Apenpokken
Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Nu verspreidt de ziekte zich ook in Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoe herken je het en wat doe je dan?
Kindermishandeling
In gezinnen waar kindermishandeling voorkomt, kan het gaan om meerdere vormen tegelijk. Welke vormen van kindermishandeling bestaan er? Sommige kinderen zijn extra kwetsbaar. Wat zijn de oorzaken en waar zoek je hulp?
Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme wordt overbracht door teken. Als je er op tijd bij bent is de ziekte vaak goed te behandelen. Hoe voorkom, herken en behandel je de ziekte van Lyme?
Alcoholgebruik
Alcoholgebruik is altijd schadelijk, ook al gaat het om slechts een paar glazen. Waarom moet je het goede voorbeeld geven en hoe praat je met je kind over alcohol?
Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten ontstaan wanneer bloed niet meer goed door de aderen kan stromen. Het kan leiden tot hartfalen. Hoe herken je hartfalen en hoe voorkom je het?
Meningokokken
Meningokokken kunnen onder andere hersenvliesontsteking veroorzaken. Wordt er tegen gevaccineerd, hoe verspreiden ze zich en hoe herken je een hersenvliesontsteking?
Overlijden en rouw
Kinderen rouwen niet altijd zichtbaar, toch verandert er veel in het gezin na een overlijden. Hoe help je je kind na een overlijden en hoe ga je om met je eigen rouw?
Zelfmoord voorkomen
Een negatief zelfbeeld en zelfmoordneigingen hebben vaak met elkaar te maken. Wat kun je doen als je vermoedt dat je kind zelfmoord wilt plegen?
Ziektes in het buitenland
In het buitenland komen ziektes voor die hier niet voorkomen. Hoe voorkomt je kind besmetting, wat moet je doen bij diarree en hoe voorkom je malaria?
Op aangepaste vakantie
Er zijn verschillende opties voor aangepaste vakanties voor je zorgintensieve kind in binnen- en buitenland. Welke mogelijkheden zijn er en waar vind je meer informatie?
Voorbehoedsmiddelen
Je kind is zelf verantwoordelijk voor het gebruiken van een voorbehoedsmiddel om zwangerschap of soa's te voorkomen. Welke zijn er en welk middel past bij je kind?
Veilig uitgaan
Als je kind uit wil gaan, dan wil je graag dat dat uitgaan veilig gebeurt. Welke afspraken maak je met je kind over vervoer, uitgaansgeweld en veilig uitgaan?
Co-ouderschap
Bij co-ouderschap blijf je na de scheiding samen voor je kind zorgen. Wanneer kies je daarvoor en welke afspraken maak je samen over de opvoeding van je kind?
Gordelroos
Gordelroos ontstaat soms bij jongeren die vroeger waterpokken hebben gehad. Hoe herken je het, kun je er iets tegen doen en hoe besmettelijk is het?
Kneuzingen
Bij een val van bijvoorbeeld de fiets kan je kind kneuzingen of verstuikingen oplopen. Hoe herken je een kneuzing of verstuiking en hoe moet je het verzorgen?
Gehoorschade
Gehoorschade is onherstelbaar. Het voorkomen van gehoorschade is dus belangrijk. Hoe doe je dat?
Homo- en biseksualiteit
In de pubertijd komen sommige jongeren er achter dat ze homo of biseksueel zijn. Hoe gaan jongeren daar mee om en waar vind je meer informatie over homoseksualiteit?
Vrienden maken
Als je kind gaat studeren of uit huis gaat, gaat het nieuwe vrienden maken en soms oude vriendschappen verbreken. Wat kan je kind doen als het moeite heeft met vrienden maken?
Verre reizen
Als je kind verre reizen gaat maken moet het zich daar goed op voorbereiden, denk aan inentingen en een visum. Hoe bereid je kind een verre reis goed voor?
Sociaal-emotionele ontwikkeling
De sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind begint al vanaf de geboorte en blijft doorgaan als het zelfstandig wordt. Waarom hebben jongeren er soms moeite mee?
Tips beeldschermgebruik
Beeldschermen spelen een grote rol in het leven van kinderen en jongeren. Maar het is niet gezond om te veel achter een beeldscherm te zitten.
Depressie herkennen
Een depressie uit zich op verschillende manieren bij jongeren. Hoe kun je een depressie herkennen, wat kan de huisarts doen en waar vind je meer informatie?
Wordt mijn kind misbruikt?
Meestal gebeurt (seksueel) misbruik door een bekende van je kind. Wat zijn de signalen van misbruik en wat doe je als je kind aangeeft misbruikt te zijn?
Zwangerschapstest
Als je dochter vermoedt dat ze zwanger is, kan ze een zwangerschapstest doen. Wanneer is de test het meest betrouwbaar en waar vind ze hulp als ze zwanger blijkt te zijn?
Stelen en vandalisme
Stelen en vandalisme is strafbaar, jongeren vanaf 18 jaar worden berecht als volwassenen en krijgen een strafblad. Wat kun je als ouder bespreken met je kind?
Groente en fruit
In groente en fruit zitten vitaminen, mineralen en vezels. Het is belangrijk dat je kind dagelijks 2 ons groente en 2 stuks fruit eet. Hoe kun je je kind daarbij helpen?
Uitstapjes
Als je met een zorgintensief kind en de rest van je gezin een uitstapje maakt, wil je dat het voor iedereen ontspannend is. Hoe maak je het makkelijker voor jullie gezin?
Tienerzwangerschap
In de meeste gevallen is een tienerzwangerschap ongepland. Welke opties heeft je dochter, hoe help je haar met keuzes maken en waar vinden jullie hulp?
Bij elkaar blijven voor de kinderen
Relatieproblemen hebben veel invloed om de kinderen. Als je besluit om bij elkaar te blijven is het belangrijk om aan je relatie te werken. Waar vind je daar hulp bij en hoe zorg je dat kind geen last krijgt van ruzies?
Hepatitis B
Het Hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Hoe verspreidt het zich, welke klachten veroorzaakt het, wat zijn de gevolgen en hoe kom je kind er vanaf?
Impact op brussen
Een zorgintensief kind in het gezin heeft positieve en negatieve impact op de broers en zussen. Tegen welke problemen kunnen zij aanlopen en hoe herken je de signalen?
Aanranding en verkrachting
Aanranding en verkrachting zijn ernstige vormen van seksueel misbruik en zijn strafbaar. Hoe herken je (seksueel) misbruik bij je kind en waar kun je terecht voor hulp?
Drugsmisbruik en verslaving
Drugsmisbruik en verslaving komt vaker voor bij kwetsbare jongeren. Wanneer is het misbruik of verslaving, hoe herken je het en hoe praat je erover met je kind?
Vrienden zijn belangrijk
Vrienden zijn belangrijk voor jongeren, voor zelfvertrouwen, steun en zelfstandigheid. Waarom verandert een vriendengroep als je kind volwassener wordt?
Schorsing en verwijdering
Als je kind zich misdraagt op school kan er een schorsing volgen. Wat gaat daaraan vooraf, hoe verloopt de procedure en wat gebeurt er als je kind het te bont maakt?
Motorrijden
Vanaf 18 jaar mag je kind, na het behalen van het A rijbewijs, motorrijden. Hoe ziet het examen eruit en op welke motor doet je kind praktijkexamen?
Agressief gedrag
Agressie kan een houding zijn om andere problemen te verbergen. Wat kun je doen als je kind vaak agressief reageert?
Verzekeringen
Welke verzekering je afsluit hangt af van je situatie, de risico's die je loopt en het nut van de verzekering. Welke verzekeringen zijn er en welke zijn verplicht?
Gezonde voeding
Gezonde voeding voor jongeren bestaat uit voldoende hoeveelheden uit de Schijf van Vijf. Wat is dat, waarom de Schijf van Vijf en hoeveel moet je kind bewegen?
Bezorgdheid en loslaten
Je kind beschermen, begeleiden en loslaten: iedere ouder doet het op zijn eigen manier. Hoe vind je balans in loslaten en het uiten van je bezorgdheid?
Effecten van drugs
Drugs valt onder te verdelen in stimulerende, verdovende en bewustzijnsveranderende middelen. Welke drugs horen bij die categorieën en waar vind je meer informatie?
Met vreemden mee
Kinderen zijn goed van vertrouwen, dat maakt dat ze met vreemden mee kunnen gaan. Hoe bescherm je je kind tegen vreemden en hoe maak je het weerbaar?
Brommers en scooters
Vanaf 16 jaar mag je kind na het halen van het AM rijbewijs op een brommer of scooter rijden. Waar mag het rijden, wat is een snorfiets en is verzekeren verplicht?
Uitgaansgeweld
Je kind kan te maken krijgen met uitgaansgeweld. Wat moet je kind doen als het daar getuige van is, slachtoffer van is of het zelf veroorzaakt en hoe praat je erover?
In overtreding
Soms komen jongeren in contact met de politie omdat ze in overtreding zijn. Hoe verschilt dat tussen jongens en meisjes, wat is heling en wat kun je als ouder doen?
Praten over roken
Roken wordt snel een verslaving, voor jongeren geldt dat nog sterker. Het is belangrijk er over te praten met je kind. Hoe doe je dat en waar vind je meer informatie?
Behandeling bij boulimia
Er is nog geen eenduidige behandeling bij boulimia. Waarom zijn de resultaten vaak niet goed, welke therapieën kunnen helpen en wat doe je als je kind het heeft?
Huurtoeslag
Jongeren met een baan en een zelfstandige huurwoonruimte kunnen huurtoeslag aanvragen. Wanneer kom je in aanmerking voor huurtoeslag?
Ouderschapsplan
In een ouderschapsplan leg je afspraken vast over de zorg voor jullie kind na een scheiding. Hoe hou je daarbij rekening met je kind en wat als afspraken maken niet lukt?
Sportvoeding
Sportvoeding in de vorm van extra warm eten of een boterham is geschikt voor jongeren die veel sporten. Zijn sportdrankjes nodig en waarom is water drinken belangrijk?
Zorgtoeslag
Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor de ziektekostenverzekering. Waar hangt de hoogte van af en welke wijzigingen moet je doorgeven?
Zelfstandig op vakantie
Afspraken tussen ouders en jongeren zorgen voor verantwoordelijker gedrag op vakantie. Wat bespreek je?
Wonen met een beperking
Wonen met een beperking vereist soms aanpassingen aan het huis. Waar kun je dat aanvragen, hoe kan je kind toch op vakantie en wat als je kind op zichzelf wil wonen?
Praten over alcohol
Vanaf 18 jaar mag je kind alcohol drinken. Hoeveel invloed heb je als ouder op het drinkgedrag van je kind?
Op vliegreis
Als je met een zorgintensief kind op vliegreis gaat, moet je met een aantal dingen rekening houden. Waar moet je aan denken en wanneer mag de luchtvaartmaatschappij weigeren?
Extra vakantieprik
Voor verre reizen moet je soms tegen bepaalde ziektes worden ingeënt. Hoe weet je wanneer dit nodig is en waar kun je dan terrecht?
Zelfstandig worden
Als je kind ouder wordt wil het graag zelfstandig worden en niet meer afhankelijk zijn van zijn ouders. Waarom is dat goed en hoe help je daar als ouder bij?
Hersenvliesontsteking
Hersenvliesontsteking (meningitis) wordt veroorzaakt door schadelijke bacteriën. Hoe herken je het, hoe wordt het behandeld en welke gevolgen kan het hebben?
In de auto
Vanaf 17 jaar mag je kind zijn rijbewijs halen en zelf auto rijden. Hoe weet je of hij veilig rijdt, wanneer gebeuren de meeste ongelukken en wat zeg je over alcohol?
Leerproblemen
Als je kind zich misdraagt op school kan er een schorsing volgen. Wat gaat daaraan vooraf, hoe verloopt de procedure en wat gebeurt er als je kind het te bont maakt?
Één op één tijd
In een zorgintensief gezin is het belangrijk dat er voor de broers en zussen ook één op één tijd wordt vrijgemaakt. Hoe doe je dat en waar kun je hulp inschakelen?
Morning-afterpil
De morning-afterpil is een noodpil die je dochter kan nemen na onveilige seks. Wat moet ze weten, wanneer moet ze een zwangerschapstest doen en hoe is ze beter beschermd?
Studievertraging
Je kind loopt mogelijk studievertraging op als het moeite heeft met de lesstof of leerproblemen heeft. Wat zijn de gevolgen daarvan en wat moet je als ouder niet doen?
Gevoelens van je kind
Een beperking, stoornis of ziekte heeft invloed op hoe het leven van je kind eruit ziet. Het kan verdrietig of gefrustreerd raken. Hoe help je je kind daarmee omgaan?
Seksuele ontwikkeling
Seksuele ontwikkeling duurt een leven lang. Welke lichamelijke veranderingen kunnen na het achttiende jaar nog komen en wat gebeurt er in de adolescentie fase?
Vriendschap
Vriendschappen helpen je kind sociale vaardigheden verder te ontwikkelen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Is het erg als je kind weinig vrienden heeft?
Blaasontsteking
Als je een blaastonsteking niet op tijd behandeld, kan dit tot blijvende nierschade leiden. Hoe ontstaat het en wat doe je als je kind er last van heeft?
Roken en groepsdruk
Weerbare jongeren zijn beter bestand tegen groepsdruk en zullen minder snel gaan roken. Ook als je kind al rookt is het belangrijk er samen over te praten. Hoe doe je dat?
Huren of kopen voor je kind
Als je kind geen studentenkamer kan vinden, kun je een huis huren of kopen. Hoe kun je dat het beste doen en waar vind je de benodigde informatie over wet- en regelgeving?
Broers en zussen ondersteunen
Broers en zussen van een kind die intensieve zorg nodig heeft hebben vaak behoefte aan wat extra ondersteuning. Hoe help je brussen er mee om te gaan?
Voorbereiding zelfstandig wonen
Als je kind zelfstandig gaat wonen, moet het voor zichzelf gaan zorgen. Hoe help je je kind zich goed voor te bereiden op zelfstandig wonen terwijl ze nog thuis wonen?
Gezond koken
Als je kind het huis uit gaat kan het moeten wennen aan zelf gezond koken. Hoe help je daar als ouder bij en wat doe je als kind heel erg afvalt of juist veel aankomt?
Signalen van kindermishandeling
Kindermishandeling kun je merken aan het gedrag van de ouders en het gedrag en lichamelijke problemen van het kind. Op welke signalen moet je letten en wat kun je doen?
Als je het niet vertrouwt
Soms vertrouw je het niet als je kind tijd doorbrengt bij anderen. Op welke signalen van je kind let je en is het nodig om je altijd zorgen te maken?
Persoonlijkheidsstoornissen
Persoonlijkheidsstoornissen uitten zich in afwijkende gedragingen en emoties. Hoe worden ze onderverdeeld, is genezing mogelijk en welke behandelingen zijn er?
Herpes genitalis
Herpes genitalis wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Hoe verspreid het zich, welke klachten veroorzaakt het, wat zijn de gevolgen en hoe komt je kind er vanaf?
Opvoedvragen over brussen
In een gezinssituatie met een zorgintensief kind kan de opvoeding van brussen voor extra opvoedvragen zorgen. Hoe weet je of het goed gaat met je kind en waar vind je hulp?
Groepsvorming
Groepsvorming is belangrijk voor jongeren. Waarom en hoe ontstaan die groepen, wat doen ze en wat kun je doen als je last hebt van een groep jongeren?
Steun bij tienerouderschap
Als je kind op jonge leeftijd een kind krijgt en thuis blijft wonen, kan het jouw steun gebruiken. Welke afspraken maak je, hoe kun je helpen en welke regelingen zijn er?
Verkeerde opleiding
Het kan gebeuren dat je kind de verkeerde opleiding heeft gekozen. Wat kan je kind doen als het wil stoppen met de opleiding of overstappen naar een andere studie?
Maagdenvlies en maagdelijkheid
Aan het maagdenvlies kun je niet zien of een meisje maagd is, bloeden is geen bewijs van maagdelijkheid. Wanneer bloedt het vlies wel en waar vind je meer informatie?
Glutenintolerantie
Gluten komen voor in granen als tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Hoe herken je een glutenintolerantie?
Tussenjaar
Als je kind nog niet goed weet wat het wil studeren of welk vak het wil leren, kan het een tussenjaar nemen. Welke opties heeft je kind tijdens het tussenjaar?
Vuur en brandgevaar
Brandwonden hebben ernstige gevolgen voor je kind. Hoe bescherm je je kind tegen vuur, hitte en brandgevaar en wat doe je als je kind een brandwond heeft?
Drugsgebruik bespreken
Veel jongvolwassenen experimenteren met drugs. Je kunt daar als ouder over praten met je kind. Hoe doe je dat, wanneer is er reden tot zorg en waar vind je hulp?
Dwangstoornissen
Dwangstoornissen kenmerken zich door aanhoudende, obsessieve gedachten of dwanghandelingen. Wanneer is het een stoornis, wat kun je doen en waar vind je hulp?
Vruchtbaarheid
Meisjes zijn vruchtbaar zodra ze menstrueren, jongens zodra ze hun eerste zaadlozing hebben gehad. Hoe ontwikkelt de vruchtbaarheid van jongens en meisjes?
Angststoornissen
Je kind heeft niet gelijk een angststoornis als het bang is in bepaalde situaties. Wanneer is er wèl sprake van een angststoornis?
Invloed van vrienden
De invloed van vrienden op je kind neemt af zodra het volwassen wordt. Waarom zijn ze nog wel belangrijk en heb je als ouder nog invloed op de vriendschappen van je kind?
Alcoholschade
Alcohol bij jongvolwassenen kan blijvende schade aanrichten, onder andere aan de hersenen. Welke risio's brengt alcohol nog meer met zich mee?
Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk vergroot de talenten en de wereld van je kind en kan een opstapje zijn naar betaald werk. Hoe vindt je kind vrijwilligerswerk dat bij hem past?
Werkomstandigheden
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor goede werkomstandigheden en veiligheid op het werk. Hoe kan je kind helpen de veiligheid op het werk te verhogen?
Een vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon kan met je kind praten over onderwerpen waar het liever niet met jou over praat of die jij lastig vindt. Welke personen kun je daar voor vragen?
Op vakantie
Er komt een moment dat je kind niet meer mee wil op vakantie, maar liever met vrienden weggaat. Wanneer kan dat en hoe bereid je kind de vakantie goed voor?
Behandeling bij anorexia
Er zijn voor de behandeling bij anorexia geen medicijnen. Wat zijn misverstanden over anorexia, waarom helpt praten niet meer en welke therapie kan helpen?
Veilig vrijen
Hoe normaler je er zelf over doet, hoe normaler je kind het ook vindt. Hoe informeer je je kind over veilig vrijen?
Naar volwassenheid
Bij jongvolwassenen wordt de invloed van hun vriendenkring groter dan die van hun ouders. Hoe moedig je je kind aan zelfstandiger te worden?
Gezondheid en bewegen
Als jongeren minstens een uur per dag intensief bewegen, blijven hun gewicht en conditie gezond. Waarom is genoeg bewegen nog meer belangrijk?
Hooikoorts
Hooikoorts is een allergie voor bepaalde soorten stuifmeel, bijvoorbeeld van grassen of bomen. Hoe herken je het en hoe kun je de klachten bij je kind verminderen?
Beginnersrijbewijs
Nadat je je rijbewijs hebt gehaald, krijg je in ieder geval de eerste vijf jaar een beginnersrijbewijs. Wat houdt het beginnersrijbewijs in?
Borderline
Roekeloosheid, impulsiviteit, zichzelf overschreeuwen: het is een aantal kenmerken van borderline. Hoe herken je deze persoonlijkheidsstoornis?
Vormen van dagbesteding
Zorgintensieve kinderen kunnen met een verwijzing gebruik maken van verschillende vormen van dagbesteding. Welke vormen zijn er en hoe kies je een geschikte plek?
Schizofrenie
Schizofrenie is een psychotische stoornis die zich uit in wanen en hallucinaties. Wat zijn dat, hoe vaak komt schizofrenie voor en wat veroorzaakt schizofrenie?
Alcoholpromillage
Meisjes kunnen minder goed tegen alcohol dan jongens, dat heeft te maken met hun lichaamsgewicht. Waar komt dat door?
Genitale wratten
Genitale wratten worden veroorzaakt door het hpv virus. Hoe verspreiden de wratten zich, welke klachten veroorzaken ze en hoe komt je kind weer van ze af?
Zorgteam en ZAT
Het Zorg- en adviesteam (ZAT) helpt wegblijven en schooluitval te voorkomen. Uit welke professionals bestaat zo’n team en welke leerlingen zijn er gebaat bij?
Seksverslaving
Jongeren in de puberteit krijgen interesse voor seks. Je kind is niet meteen seksverslaafd als het veel aan seks denkt of een pornosite bezoekt. Wanneer is je kind seksverslaafd?
Verkeerde vrienden
Je kind kan het spannend vinden om verkeerde vrienden te hebben die dingen doen die niet mogen. Hoe merk je dat je kind zulke vrienden heeft en hoe voorkom je het?